Wednesday, July 27, 2011

Seoul: Soul of Asia

Seoul Incheon airport


South Korea. Seoul. Soul of Asia. Home of over than 10 million people. And following words could characterize the time I have been here:
CZ/Jížní Korea. Seoul. Duše Asie. Domov více než 10 miliónů lidí. A následující fráze by mohly charakterizovat čas který jsem tady strávila:


Rain. Hot. Traffic. Temples. Sushi. Rice. Noodles. Starbucks. 7eleven. Stylish people. Smart phones.
CZ/ Déšť. Vedro. Zácpy. Chrámy. Sushi. Rýže. Nudle. Strabucks. 7eleven. Stylově oblečení lidé. Chytré telefony. 



And now some of my notes...
CZ/Něco z mých poznámek...

Koreans
It’s my second time here and I hope not the last. Koreans are really nice people, always willing to help even most of them don’t speak English. If you walk down the street, of course you catch sb's eyes . For a lot of my friends it's annoying how they stare at us, want to take picture, talk, invite for coffee etcI got used to it and I don't mind anymore.
CZ/Korejci
Jsem tady už podruhé a doufám, že ne naposledy. Korejci jsou opravdu milí lidé, vždycky ochotni pomoci, i když většina z nich nemluví anglicky. Pokud se procházíte městem, samozřejmě neuniknete pohledům lidí. Pro některé z mých kamarádů je někdy, to upřené zírání, focení, konverzace, pozvání na kafe atd. celkem nepříjemné. Já už jsem si zvykla a nevadí mi to.




Weather
The weather is really crazy. It was raining for more than 3 weeks and then it changed to extreme heat. My apartment is without air-condition so I completely understood my roommates, when they jumped to the washing machine, where is only cold water.;) 
Now is raining so much again and it already caused floods. Over than 38 people died last two days. My heart is with the families of those people. The city is under water and the prediction doesn't say anything positive, quite the contrary.
CZ/
Počasí
Počasí je docela šílené. Pršelo více než 3 týdny a pak se to změnilo v extrémní vedro. Můj apartmán je bez klimatizace, takže jsem chápala, když mí spolubydlící skákali do pračky, kde je studená voda.;)
Teď znova dost prší a už to způsobilo i záplavy. Za poslední dva dny už přes 38 lidí zemřelo. Soucítím s rodinami těchto obětí. Město je pod vodou a předpověď není nijak optimistická, spíš naopak.

walking in the rain

Food
I love sushi, but eating it every single day makes me feel full of it. The same noodles, Asian soups etc. The food is quite spicy, if they say it’s only a bit it means a lot for me! You can have a very good dinner in the restaurant and don’t spend more than 10 Euros. They have many nice places with traditional Korean barbecue and it’s so yummy. What is quite expensive here are fruits and vegetables and they look so fake. Usually huge, without colour and really taste. But what I love are all tastes of  milk and ice-cream! If you ever visit Seoul you will be surprised how many cafe they and if you think tea is the most popular drink here, you are wrong. Coffee shops are everywhere!
CZ/
Jídlo
Miluji sushiale tím, že jsem ho jedla po mém příjezdu skoro každý den, už ho nemůžu ani vidětTo samé nudle, asijské polévky atd.  Jídlo je tady docela pálivé a když řeknou,že je to jen trochu pikantní, pro mě to znamená to nejpálivější! Můžete si tady dát skvělou večeři v dobré restauraci a neutratíte více než 250 kč. Najdete spoustu skvělých míst s tradiční korejskou grilovačkou a tu můžu jen doporučit. Co je to poměrně drahé je ovoce a zelenina a i tak to vypadá jako fake. Obvykle je obrovskébez barvy a chuti. Co opravdu můžu, jsou všechny chutě mléka a zmrzlinyPokud někdy navštívíte Seoul, budete překvapeni, kolik kavárniček tady mají a jestli si myslíte, že čaj je nejoblíbenějším nápojem, tak se mýlíte. Kavárny jsou úplně všude!

sushi


vegetarian rice, vegetables

The city life and transport
The city is very clean and well-kept. Seoul has many beautiful places where I love to spend all afternoon such as temples or Royal Palace, parks and mountains, Seoul tower. The city also offers a lot places where you can have fun. Aquaparks and pools, Lotte World (Korean Disneyland), Spa and wellness etc. The most popular night entertaiment is karaoke bar. Clubs are overcrowded mostly Koreansbut you can also find those where you can meet a lot of foreigners. The city seems to be safe I'm not afraid to walk alone in the night. 
CZ/
Město a doprava
Město je čisté a dobře udržované. Seoul má spoustu krásných míst, kde rád strávím celé odpoledne, např. chrámy nebo Královský palác, parky, hory, Seoulská věž. Taky najdete zajímavá místa, kde se můžete pobavit. Auquaparky a bazény, Lotte World (korejský Disneyland), Spa a welness atd. Nejoblíbenější noční zábavou je karaoke bar. Kluby jsou většinou přeplněny Korejci, ale jsou tady i takové, kde potkáte hodně cizinců. Seoul mi přijde jako bezpečné město a nemám ani strach jít v noci sama po ulici.


 street full of restaurants

usually very difficult (several times impossible) to stop taxi
 if its raining and they see you are a foreigner

Subway has many lines and you must be careful and always check where you are or where you need to change, as in the old trains are not screens, which displays the station and it's very difficult to understand the speaker who says the stations. However it's quite easy to get where you want.
CZ/Metro má hodně linek a pokud někam cestujete musíte si dávat pozor, na které stanici zrovna jste a kde máte přestupovat, protože ve starých vozech nejsou obrazovky, kde by se vám stanice ukázala a je celkem obtížné porozumět tomu člověku, který ty stanice hlásí. Nicméně metro je celkem jednoduché, takže se lehce dostane tam, kam chcete.


subway map


Habbits...
What may be quite annoying for foreigners are habits such as spitting, burping, smacking, pick one's nose, but I respect it cause each culture has own bad habbits.
CZ/
Zlozvyky
Co může být někdy celkem nepříjemné pro cizince jsou zlozvyky Korejců, plivání, brkání, mlaskání, usilovné hledání bůh ví čeho v nose, ale já to tak nějak respektuji, protože každá kultura má nějaké ty své zlé zvyky že..:)

the coolest car I've ever seen

Fashion
I'm impressed! Women and men are great dressed. I love their style. As I mentioned in a previous post, the style of women is cute, elegant, feminine, charming with many girlie detailsNowhere in the world I've seen better dressed man. The truth is that many of them look like metrosexuals, but it looks nice on them. I think that fashion observers should focus more on the Korean style. They have a real sense for fashion!
Sometimes I feel I have been living here for ages and I’m already sad I will leave the country about a month. I love Korea! I tried to keep it short, but I have many thoughts I could add more, so maybe next time.:)
CZ/
Móda
Jsem ohromenaŽeny a muži se skvěle oblékajíLíbí se mi jejich styl. Jak už jsem psala v předchozím příspěvku, styl žen jer takový hezký, elegantníženskýpůvabný s mnoha dívčími detaily. Nikde na světě jsem neviděla lépe oblečené muže. Pravdou je, že mnozí z nich vypadají hodně metrosexuálně, ale jim to sluší. Myslím si, že módní nadšenci by se měly zaměřit více na korejském styl. Oni mají opravdový cit pro módu!
Někdy mám pocit, že mám tady žiju  už léta a já už jsem celkem smutná, že odjíždím už za měsícMiluji KoreuSnažila jsem aby článek byl stručný a nebyl dlouhýale pravdou je, že je toho ještě hodně, co jsem nezmínilatak možná příště:)







Royal Palace (Gyeongbokgung Palace)

 


Bongeunsa Temple


restaurant menu, monkey cake



aquarium, lovely café

 I'm addicted to chocolate milk and green melon cake



26 comments:

  1. I would love to go to Seoul Korea one day! I've only been in their airport to transfer flights but it looks amazing there

    ReplyDelete
  2. wow everything looks amazing! looks like you had a great a time!

    Love your blog and now following! Maybe you'll have time to visit my blog:)

Kisses,
http://speakprada.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Those pics are so interesting! I've never been in Asia but I def would love to!

    hugs and kisses by Mani.

    ReplyDelete
  4. prosimte je to tam ted hodne spatny s tema zaplavama? :/

    ReplyDelete
  5. haha looks like a great trip! glad you had fun :)

    couturelust.com

    ReplyDelete
  6. wow! after seeing this, i want to go to seoul now.

    ReplyDelete
  7. wow!!! I love Korea!!
    nice pictures... :)
    kisses!

    ReplyDelete
  8. I LOVE Seoul, I spent two years in Korea and Seoul became one of my absolute favourite cities! Did you go to Myondong for the shopping it's insane...thanks for sharing these, it brings back a lot of happy memories...
    Love K
    http://www.lovek.org

    ReplyDelete
  9. skvělý článek,je v něm vše.)

    ReplyDelete
  10. i would love to go to korea one day! It must be amazing

    Travel in Style

    ReplyDelete
  11. looks like an amazing trip, very nice photos!

    ReplyDelete
  12. Loving the blog and pictures


    be sure to check out my blog

    http://www.frontrowmode.com/

    ReplyDelete
  13. wow, everything looks so good, amazing pictures, would love to go there one day


    http://www.etsy.com/shop/Rosabellebyvasu

    ReplyDelete
  14. Tak to je nádherný a moc zajímavý článek :) Líbí se mi.

    Jinak Tě zvu k sobě na GIVEAWAY :)

    ReplyDelete
  15. Just stumbled across your blog! Looks like i'm your 100th follower :)Love the photography! This post just made me crave sushi! lol


    xx
    Come visit me @:
    Fashion Infactuation
    a;

    ReplyDelete
  16. nadherne fotky :) super report

    ReplyDelete
  17. zajímavý článek :) sushi miluju,moc ráda bych se tam taky někdy podívala:)

    ReplyDelete
  18. To je skvlěý článek.
    Sushi zbožňuji.


    http://shaki-days.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. Didn't know Pierce Brosnan was the ambassador to South Korea?!!

    Lots of love from Sydney,

    x Kel

    being a backstage diva

    ReplyDelete
  20. Nice blog;)Like it!;)

    http://fashioninmykingdom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. Korea sounds so wonderful and beautiful, I love this post! :)


    xoxo,
    Addie
    The Cat Hag

    ReplyDelete
  22. super! snad se taky někdy podívám....jo, to asijský flusání, srkání a další zvuky je hrůza:P

    ReplyDelete

I appreciate every your comment, thank you very much! X

CZ/ Vážím si každého vašeho komentáře, moc děkuji! X

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...